4 Saleslessen van de film 'The Wolf of Wall Street'

‘The Wolf of Wall Street’ – een bekende film gebaseerd op de spectaculaire opkomst en ondergang van beursmakelaar Jordan Belfort op Wall Street, gespeeld door Leonardo DiCaprio. Het is een film met een flinke dosis seks, drugs, alcohol en frauduleuze toestanden. Deze misdaadkomedie zou je niet meteen bestempelen als inspiratiebron voor verkooples, maar toch bevat het een aantal goede saleslessen. Wij laten je 4 verkooplessen uit The Wolf of Wall Street zien.

1.      Geloof dat alles verkoopbaar is

Het is een bekende zin geworden in sollicitatiegesprekken “verkoop mij deze pen eens”. Oorspronkelijk komt dit zinnetje uit de film The Wolf of Wall Street. Zo gaf DiCaprio in de film een pen aan één van zijn teamleden en de opdracht: “sell me this pen”. Na een paar mislukte pogingen pakt een teamlid de pen. Hij zegt “schrijf je naam eens op”. De reactie was “dat kan niet, ik heb geen pen”. Zo was de sale gemaakt.

In dit voorbeeld zie je heel duidelijk dat er voor elke sale een noodzaak voor het product aanwezig moet zijn en een gevoel van urgentie. Jouw product kan nog zo goed zijn, maar als de potentiële klant jouw product als onnodig ziet of niet urgent, wordt het erg lastig om de verkoop te maken. Belfort wist dit maar al te goed en hij maakt duidelijk dat wanneer beide aanwezig zijn, je in theorie álles kunt verkopen.

2.      Motiveer je team

Vieren van overwinningen, een energieke en competitieve werksfeer creëren, beloningen uitdelen en inspirerende berichten delen: Belfort deed het allemaal. Kortom, hij was een uitstekende motivator voor zijn team. Natuurlijk hoef je niet net zo extravagant te zijn als DiCaprio in de film en talloze feesten te geven. Zoek wat bij jou en het team past om je team beter te kunnen stimuleren en inspireren.

3.      Train je team

Bij het aannemen van mensen legde Belfort niet de focus op ervaring, maar op of de verkopers gepassioneerd waren over het werk. Belfort had een simpele en effectieve verkooptraining en kon zo zijn sales kandidaten trainen tot succesvolle verkopers. Dit geeft aan hoe essentieel goede training is, pas verkooptraining dus toe op jouw team.

4.      Ken je prospect

Belfort had met de verkoop van stocks zijn zinnen gezet op de meest rijke groep onder de bevolking. Hij zorgde ervoor dat hij er zo uitzag en zich zo gedroeg dat de mensen uit deze niche zich aangesproken tot hem voelden. Door dit te doen kon hij hun vertrouwen winnen. Het is dus belangrijk dat je de prospect kent. Anders ben je niet in staat jouw prospect te begrijpen en een vertrouwensband op te bouwen.

Probeer de 4 lessen eens toe te passen. Streef hierbij niet naar de extravagantie van Belfort, maar blijf bij jezelf. Kijk de film nog eens en kijk of je de lessen terugziet in de film. Of kijk de film natuurlijk voor het eerst!

Share
Hot off the press

Gerelateerde Blogs