Datagedreven Recruitment marketing

Wanneer recruitment marketing en waarom?

"Ik moet nu een vacature vervullen, maar de kosten voor werving en selectie vind ik veel te hoog."

Een fee van tussen de 20% en 30% voor de werving en selectie bij een vacature is tegenwoordig niet meer gek. Dit wil of kan je soms gewoon niet betalen. De kosten voor recruitment marketing zijn een vast bedrag en dat ligt veel lager dan 20 tot 30 procent van een jaarsalaris, zelfs bij relatief lage salarissen.

"Ik wil graag zelf kiezen wie ik aanneem, maar dan moet ik wel iets hebben om uit te kiezen."

Je wilt de selectie van een nieuwe collega niet in handen leggen van een recruiter. Hij of zij heeft vast verstand van het voeren van sollicitatiegesprekken, maar jij spreekt de kandidaten liever zelf. In de praktijk blijkt dat wanneer dit wel uit handen gegeven wordt, de werkgever na de recruiter zelf de gesprekken nog een keer gaat voeren. In dit geval is het zonde om te betalen voor het volledige selectieproces door dit uit handen te geven. Met recruitmentmarketing krijg je sollicitanten waar je zelf uit kan kiezen wie je wilt spreken en kan je de gesprekken ook zelf voeren. Je geeft een kleiner deel uit handen en de kosten zijn dus ook een stuk lager.

"Ik heb vier dezelfde vacatures, hoe vervul ik deze met een lage cost per hire?"

Waar je bij werving en selectie betaalt voor iedere persoon die wordt aangenomen, betaal je bij recruitment marketing enkel voor de marketingcampagne. Met de sollicitanten die je binnenkrijgt, kan je één vacature vervullen, maar ook vijf. Of tien! De prijs voor de dienst blijft dezelfde en hoe meer mensen je aan kan nemen uit deze sollicitanten, hoe lager de cost per hire wordt.

Hoe doet Jibser dit voor jouw bedrijf?

Stap 1: data-analyse

Voorafgaand aan het intakegesprek maken wij zowel een doelgroep- als een organisatieanalyse. Hiervoor hebben wij een eigen data-analist in huis. Deze analyse komt voort uit grote, aangekochte, databestanden, gecombineerd met onze in de afgelopen jaren zelf verzamelde data. Deze data-analyse bestaat uit het volgende:

  • online employer brand score
  • salarisscan
  • concurrentieanalyse
  • doelgroepanalyse
  • taalgebruikanalyse
  • wervingshaalbaarheidanalyse

Stap 2: intakegesprek

Tijdens het intakegesprek bespreken wij samen de resultaten van de data-analyse en de wervingsstrategie. Daarnaast maken we samen een profielschets van de kandidaat die jij zoekt. Aan de hand van onze data zorgen we dat de profielschets realistisch en haalbaar is. Als laatste wordt hier besproken wat de doorlooptijd van de marketingcampagne zal zijn. Gemiddeld genomen is dit vier weken, maar hoe langer de campagne, hoe meer kandidaten.

Stap 3: vacature schrijven

Nu duidelijk is wie we zoeken, is het tijd om de vacature te schrijven. Onze ervaren specialisten stellen een vacature op die is geschreven in de taal van de doelgroep, die de belangrijkste wensen van de doelgroep bevat en precies benoemt welke arbeidvoorwaarden de doelgroep relevant vindt. We maken dus een vacature die niet is geschreven zoals wij hem leuk vinden, maar zoals de doelgroep hem graag ziet.

Stap 4: advertenties maken

Wij hebben in de loop der jaren enorm veel data verzameld over welke soort content aanslaat bij verschillende doelgroepen. Hierdoor kunnen wij content maken die sollicitaties oplevert. Onze content wordt gemaakt door professionele contentcreators en die is dan ook altijd van een hoge kwaliteit. Daarnaast wordt de tekst bij de content geschreven aan de hand van de taalgebruikanalyse. Deze content wordt vervolgens in een contentkalender gegoten.

Stap 5: adverteren

De gemaakte content wordt nu voor een afgesproken periode geadverteerd om sollicitaties te genereren. Tijdens het voeren van de campagne worden de resultaten constant geëvalueerd, om te zien wat wel en niet werkt Aan de hand van deze info kunnen direct veranderingen worden doorgevoerd in de soort content, het uiterlijk van de content, de taal van de content of de plek waar de content wordt geplaatst. Tijdens het proces worden nieuwe data dus direct ingezet om tot nog betere resultaten te komen.

Stap 6: sollicitaties doorsturen

Iedere sollicitatie die binnenkomt wordt, inclusief cv, door ons doorgestuurd naar jou als klant. We kunnen deze aanleveren via de mail of direct aan een ATS-systeem sturen.

Stap 7: wekelijks contact

Tijdens de gehele periode houden wij contact met jullie over de resultaten. Komen er sollicitanten binnen die aan jullie verwachtingen voldoen? Is de fit aanwezig?

Share
Hot off the press

Gerelateerde Blogs