Bijna 70% van de bedrijven is ieder jaar op zoek naar nieuwe afgestudeerden. Maar alleen degenen die hun campus recruitment strategie aanpassen en tijdbesparende technologieën gebruiken, zijn succesvol.
Jonge mensen werven De dagen van in rijen staan en wachten op sollicitatiegesprekken zijn al lang voorbij. Afgestudeerden kijken tegenwoordig niet meer op reclameborden of wachten wekenlang op een telefoontje of een brief per post.
Gen Z is de meest recente generatie die de arbeidsmarkt betreedt. Geboren tussen 1997 en 2012, is deze generatie net van de universiteit af en verandert nu al de manier waarop bedrijven aannemen en werven. Steeds meer bedrijven proberen de Generatie Z halverwege tegemoet te komen en transformeren het jarenlang bestaande wervings- en selectieproces.
De nieuwste generatie afgestudeerden weet wat ze wil en bedenkt middelen om de beste balans tussen werk en privé uit te werken. Wat is campus recruitment, wat zijn de voor- en nadelen en hoe zet je dit effectief in als bedrijf?
Wat is campus recruitment? Campus recruitment, ook wel starters werven genoemd, is het proces van aantrekken van en contact leggen met studenten om ze in dienst te nemen als ze uiteindelijk zijn afgestudeerd. Dit gebeurt op verschillende manieren, waaronder corporate branding, sponsoring van specifieke wervingsevenementen, sociale netwerken en universitaire allianties.
Een bedrijf kan een student al aan zich binden tijdens de studie, zoals het aanbieden van een stage of afstudeeropdracht. De kans dat een afgestudeerde daarna voor jouw bedrijf kiest is groter, omdat ze al de bedrijfscultuur kennen en een beetje weten hoe het reilt en zeilt. Een traineeship of startersfunctie sluit mooi aan bij nieuwe kansen voor een afgestudeerde, waarbij de doorgroeimogelijkheden ook aanzienlijk zijn.
De strategie in 8 stappen Een campus recruitment-strategie bestaat uit de volgende stappen:
1. Doelstellingen bepalen
2. Universiteiten en Hogescholen selecteren
3. Relaties opbouwen met de scholen
4. Wervingsstrategie ontwikkelen
5. CV-screening en selectie
6. Interviews en assessments
7. Contract aanbieden
8. Onboarding & training
De campus recruitment-strategie van een bedrijf is erop gericht toegang te hebben tot een immense pool van pas afgestudeerde werkzoekenden. Dit helpt de meeste bedrijven aan de groeiende vraag naar talent te voldoen door sollicitanten van verschillende onderwijsinstellingen in dienst te nemen. Jaarlijks besteden bedrijven een aanzienlijk budget aan campus recruitment, in de hoop het beste talent aan te trekken en te binden.
Voordelen Toegang tot talentenpool: door te werven op hogescholen en universiteiten, krijgen bedrijven toegang tot een grote pool van jonge en getalenteerde kandidaten die op zoek zijn naar werkervaring. Eenvoudigere wervingsprocessen: campus recruitment vereenvoudigt het wervingsproces, omdat bedrijven zich kunnen concentreren op jonge mensen werven die passen bij de behoeften van de organisatie. Lagere wervingskosten: omdat de werving van studenten zeer gericht is, worden kosten bespaard, die gepaard gaan met het adverteren van banen en het zoeken naar kandidaten op andere manieren. Verbeterde employer branding: door aanwezig te zijn op universiteiten en hogescholen, vergroot een bedrijf zijn merkbekendheid en kan zichzelf positioneren als een aantrekkelijke werkgever voor toekomstige afgestudeerden. Nadelen Beperkte ervaring: recruitment op campus is beperkt tot studenten die nog geen werkervaring hebben opgedaan, wat voor sommige functies niet ideaal is. Hoge opleidingskosten: bedrijven die recent afgestudeerden werven, moeten vaak tijd en middelen besteden aan de training van nieuwe werknemers. Beperkte diversiteit: omdat campus recruitment gericht is op een specifiek type kandidaat (namelijk studenten van universiteiten of hogescholen), kan het een beperkte diversiteit aan kandidaten opleveren. Dit kan vervolgens leiden tot een gebrek aan verschillende perspectieven en achtergronden in de organisatie. Concurrentie van andere werkgevers: Bedrijven die zich richten op recruitment campus, moeten concurreren met andere werkgevers die dezelfde pool van talenten aanboren, wat leidt tot een hogere concurrentie voor toptalent. A-game Campus recruitment neemt een nieuwe vorm aan. Niet langer zitten werkgevers aan een tafel op een banenbeurs te wachten tot studenten langskomen en een praatje maken. In plaats daarvan moeten werkgevers, om concurrerend te blijven, investeren in oplossingen die gericht zijn op de ervaring van de kandidaat en die resultaten opleveren in plaats van zich te richten op administratieve of inhoudsloze taken. Gen Z verwacht immers dat jij je A-game brengt. Laat ze zien dat je dit kunt!