Een nieuwe werknemer op de afdeling nodig en snel ook? Tijd om te werven. Het werven van personeel kost tijd en dus geld. Maar een recruitmentbureau kan ook behoorlijk prijzig zijn. Gelukkig zijn er slimme manieren om te besparen op de kosten zonder in te leveren op kwaliteit. Daarom delen we 7 tips om goedkoper te werven en te besparen op een recruitmentbureau. Zo kun jij je focussen op het vinden van de beste kandidaat voor jouw organisatie!
Een professioneel bureau kan je helpen bij het vinden van de beste kandidaat voor jouw vacature, maar begrijpt ook beter wat de kandidaat zoekt in jou als werkgever. Een recruitmentbureau denkt met je mee en speurt naar de kansen om jouw doelgroep zo goed mogelijk aan te spreken. Het beschikt over een groot netwerk en heeft toegang tot de beste databases met cv's.
Slimme stappen om te besparen op een recruitmentbureau
Maar aan een professioneel bureau aan je zijde hangt ook een prijskaartje. Het bijhouden van alle kennis, maar ook het werven zelf – wat vaak een proces is van lange adem – kost het bureau veel inspanning. Dat zie je terug op de factuur. Maar jij als opdrachtgever kun je hierop acteren, en wel kaders te stellen:
1. Bepaal je budget: het is belangrijk om van tevoren je budget vast te stellen, zodat je weet wat je kunt uitgeven aan een recruitmentbureau. Je kunt makkelijker bij jouw management budget vrijspelen met een goed recruitmentplan en een recruitmentfunnel.
2. Wees kieskeurig: het kan verleidelijk zijn om meteen door te gaan met het eerste bureau dat je vindt, maar neem de tijd om verschillende bureaus te vergelijken en de juiste keuze te maken.
3. Stel duidelijke eisen: zorg dat je duidelijk stelt wat je verwachtingen zijn voor het recruitmentbureau, zodat ze precies weten wat ze moeten leveren. Een professioneel bureau zal dit vanuit hun kant ook doen en jou het hemd van het lijf vragen in wat je zoekt, waarom en wanneer.
4. Vraag naar referenties: het is altijd goed om te vragen naar referenties van eerdere cliënten, zodat je weet hoe het bureau presteerde in het verleden. Doe dat niet op hun website, maar bijvoorbeeld op zoekmachines, Trustpilot[TK2] , en je eigen netwerk. Je kunt die cliënten ook even bellen en als ze tevreden zijn; zij nemen als ambassadeurs graag de tijd om jou te vertellen hoe fijn ze geholpen zijn.
5. Wees open-minded: het recruitmentbureau regelt niet alles voor je, dus wees bereid om ook zelf enig werk te doen. Denk aan het concreet maken van je wensen, het onboarden van personeel, het voeren van (tweede) gesprekken en het schakelen met de recruiters.
6. Check de tarieven: vergelijk de tarieven van verschillende bureaus om er zeker van te zijn dat je waar krijgt voor je geld. Vraag gerust meerdere offertes op!
7. Wees flexibel: kijk goed naar welke diensten het recruitmentbureau kan leveren en zoek naar manieren om je kosten laag te houden, bijvoorbeeld door maatwerk of met meerdere partijen samen te werken. Hier zul je dus vooraf een concreet plan voor moeten maken: wat is er nodig om te krijgen wat je wil?
Jouw budget als eerste zet
Zeker in grotere organisaties heb je als hr-afdeling niet direct het voor het zeggen wanneer het gaat om budget. Je zult diegenen die dat wel hebben, moeten overtuigen met een plan als je meer budget nodig hebt dan er nu is. Maar misschien is dat helemaal niet nodig. Doe eerst wat onderzoek naar wat er precies essentieel is en welke kosten daarbij komen kijken. Check de prijzen van verschillende bureaus, verken hoe schaars het profiel is dat je zoekt en hoe lang de werving ongeveer duurt. Veel bureaus vinden het helemaal niet erg een vrijblijvend gesprek met je aan te gaan en je te helpen met het inschatten van de kosten. Ook dit zal je weer helpen bij het bepalen van een realistisch budget.
Stel dus prioriteiten: bepaal welke functies je het meest nodig hebt. Als je weet welke posities het hardst nodig zijn, kun je geld besparen door alleen te focussen op die posities. De rest van de werving pak je alvast zelf aan de zijlijn op, samen met je team. Houd er rekening mee dat sommige bureaus meer kunnen berekenen als je veel specifieke eisen stelt.
Tools en datagedreven werven
Jouw recruitmentpartner rekent elke minuut door die ze aan jouw werving besteedt. Maak het ze daarom makkelijk en lever met behulp van tools automatisch gegeneerde data aan. Op hun beurt kunnen ook veel recruitmentbureaus met hun tools jou helpen te besparen op de kosten. Vraag dus naar welke tools ze gebruiken en of ze bereid zijn om ze met je te delen tijdens de samenwerking. Zelf kun je ook best veel gratis tools gebruiken die je tijd en geld besparen!
Adverteren en netwerken
Vacatures beslaan maximaal 20% van je werving. De rest is mensenwerk: zoeken en op het juiste moment inspringen. Flexibele netwerken en communities zoals Indeed, Jellow en Nationale Vacaturebank zijn een geweldige manier om je doelgroep te bereiken. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en bieden veel mogelijkheden om je boodschap uit te brengen. Bovendien zijn ze erg betaalbaar omdat ze result-oriented werken. Je betaalt pas zodra de match is gemaakt en je boekhouder het eerste salarisstrookje verwerkt. Lekker snel en pragmatisch, vind je niet?
In flexibele netwerken kun je ook adverteren. Dat is wel een iets prijzigere optie, maar goedkoper dan je werving compleet uitbesteden. Ook kun je socialmediaplatformen zoals LinkedIn of Twitter gebruiken om kandidaten te zoeken en sollicitanten aan te trekken. Wees je bewust van de impact die je maakt. Maak daarom in overleg met de marketingafdeling een advertentie die gaat over je kandidaat en zijn of haar leefwereld. Dus over hen, niet over die van jou als bedrijf;-) Veel succes!