Door middel van social media monitoring verzamelen bedrijven informatie over hun reputatie, campagnes en wervingsactiviteiten online op social media. Wat zijn de voordelen en mogelijkheden op dit vlak en hoe kun je de verkregen inzichten gebruiken om de reputatie van je organisatie in de gaten te houden en beïnvloeden?
Wat is social media monitoring? Social media monitoring is het proces waarbij bedrijven social media kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn in de gaten houden om te zien wat er over ze vermeld wordt. Zo verzamelt een organisatie informatie over hoe het merk wordt besproken en hoe (potentiële) klanten en kandidaten reageren op de aangeboden producten en diensten. Dit proces noemen we social media intelligence.
Succesvol reputatiemanagement Een goede reputatie van je organisatie is cruciaal voor het aantrekken van talent en het aantrekken van nieuwe klanten. Uit onderzoek van Stackla blijkt dat 86% van de kandidaten het employer brand overweegt voordat ze solliciteren. Door je online reputatie te monitoren kun je zorgen dat je de beste kandidaten aantrekt. Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat 79% van de mensen aangeeft dat informatie gemaakt door anderen hun keuzes beïnvloedt. Een positieve reputatie heeft dus zeker invloed op de beslissingen van potentiële kandidaten.
Het sentiment rondom jouw merk Als bedrijf kun je verschillende aspecten van je online reputatie monitoren, waaronder het sentiment, mentions, conversaties, hashtags, concurrenten en influencers. Zo kun je bijvoorbeeld kijken of de reacties op social media rondom jouw merk overwegend positief, negatief of neutraal zijn, of je monitort het aantal keer dat je merk genoemd wordt op social media. Daarnaast kun je kijken naar de conversaties rondom je werkgeversmerk, waarbij je kijkt naar de inhoud van de berichten en wat er precies over je merk gezegd wordt. Hashtags zijn hierbij ook relevant, omdat ze je helpen om te zien welke berichten over je merk gaan. Kijk bij het monitoren van het werkgeversmerk naar de reacties van klanten en werknemers op social media, maar ook naar de online reviews van klanten en potentiële werknemers.
Social media recruitment Naast het monitoren van je online reputatie, kun je ook kijken naar de prestaties van je social media campagnes en de resultaten van je social media recruitment. Door deze aspecten te monitoren, krijg je namelijk een beter beeld van hoe jouw merk wordt gezien op social media en kun je waar nodig bijsturen. Analyseer bijvoorbeeld het aantal clicks, likes, shares en comments, waardoor je ziet hoe een campagne presteert en waar eventuele knelpunten liggen. Door ook te kijken naar de resultaten van je social media recruitment, kun je zien of deze succesvol is en waar nog verbeteringen nodig zijn.
Met (gratis) tools je online reputatie volgen Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je de online reputatie volgt. Enkele van deze online reputatiemanagement tools zijn bovendien gratis te gebruiken, zoals Google Alerts, Social Mention, Hootsuite Insights en Mention. Deze marketingtools stellen je in staat om bepaalde zoekwoorden en termen te volgen en geven je inzicht in wat er over jouw merk op social media en het internet wordt gezegd. Betaalde tools zoals Brandwatch en Meltwater bieden meer uitgebreide analyse- en rapportagemogelijkheden.
Inzichten omzetten in acties Alleen het monitoren van social media is niet voldoende, het is ook belangrijk om deze inzichten om te zetten in acties. Door te luisteren naar feedback van kandidaten en werknemers verzamel je waardevolle inzichten die je gebruikt om je bedrijf te verbeteren en je reputatie te beïnvloeden.
Ontdek bijvoorbeeld of jouw doelgroep de waarde van je EVP (Employee Value Proposition) herkent. Zijn er onderdelen van je EVP die wel of niet aanspreken bij kandidaten? Luister naar feedback en reageer hierop. Zo kun je laten zien dat je betrokken bent bij je kandidaten en werknemers en pak je eventuele problemen proactief aan.
Daarnaast gebruik je deze inzichten om je social media strategie aan te passen en te verbeteren. Als je ziet dat bepaalde content beter presteert dan andere, speel je hierop in door meer van dit soort content te creëren. Als je merkt dat je social media recruitment niet goed presteert, kijk je naar manieren om dit te verbeteren en meer talent aan te trekken.
Combineren met webcare Tot slot, is het belangrijk om webcare en social media monitoring te combineren. Als je reageert op vragen, opmerkingen en klachten op social media, laat je zien dat je betrokken bent en dat je klantenservice serieus neemt. Daarbij is het van belang om snel te reageren op klachten en opmerkingen, zodat je negatieve reacties voorkomt en de relatie met je volgers, klanten, talenten en werknemers verbetert.