Juridisch Adviseur RO

Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ordening

De organisatie:

Sinds 1 februari 2017 vormen 470 medewerkers HLT samen. Zij zijn de ambtelijke werkorganisatie van gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. Samen adviseren zij bestuurders van de gemeenten en voeren zij de gemaakte keuzen uit. Inventief, krachtig en verbindend zijn de waarden waar gemeente HLT voor staat. Doordat zij volop in ontwikkeling staan zijn er mooie kansen voor jou om echt het verschil te maken.

Team juridische zaken:

We zijn een klein, hecht en loyaal team met een enorme gedrevenheid voor het juridische vak. Samen beschikken we over veel kennis. Kennis, die we volop delen met elkaar. Hoe druk we het ook hebben, we maken altijd tijd om met elkaar te sparren met elkaar. Zo groeien we verder in ons vak.

De werkzaamheden van een juridisch adviseur Ruimtelijke Ordening:

Alle mogelijke juridische werkzaamheden op het gebied van ruimtelijke ordening behoren tot jouw takenpakket. Jij zal niet alleen bezig zijn met het ondersteunen en adviseren op gebied van juridische en procedurele aspecten, je zal ook bezig zijn met de interne communicatie. Samen met je collega’s van het domein Ruimte zal je op zoek aan naar een integrale en praktische aanpak. Hierbij maak je zorgvuldige afwegingen tussen wettekst, het beoogd doel en het maatschappelijke en politieke draagvlak. Hierbij kijk je naar de juridische grenzen en bedenk jij de beste oplossing. Samen met je collega zal jij je gedurende de week bezighouden met de coördinatie van interne processen over regionale onderwerpen en geef je juridisch advies over de Wet gemeenschappelijke regelingen. Daarnaast ben jij de schakel tussen gemeente en onze samenwerkingspartners en zorg jij ervoor dat deze band wordt onderhouden.

Een dag uit het leven van een juridisch adviseur RO:

’s Ochtends begin je op ons kantoor in Lisse. Het is altijd weer een verrassing hoe je dag gaat lopen. De politiek bepaalt je agenda namelijk voor een groot deel. En dat betekent dat er vaak spoedklussen zijn. Dat maakt je baan heel afwisselend. En je dagen nooit saai.
Je start je laptop op en onder het genot van een goede kop koffie bekijk je je mail en je werkvoorraad. Als adviseur geef je dagelijks advies over voorstellen voor het College van B&W en de Gemeenteraad. Ook vandaag zitten er weer een paar collegevoorstellen in je werkvoorraad, waarover jouw advies met spoed gevraagd wordt. Daar ga je als eerste mee aan de slag.

In je mail zit een advies van een beleidsmedewerker ruimtelijke ordening waar juridische risico’s aan verbonden zijn. Je zoekt hem op en bespreekt samen een plan de campagne richting de wethouder. Voor later op de dag laat je een afspraak met de wethouder inplannen. Jullie hebben een pittig gesprek, waarin je alle zeilen bij moet zetten. Tot je vreugde met succes, want je weet de wethouder ervan te overtuigen dat hij een pas op de plaats maakt totdat alles ook in juridisch opzicht klopt.

Daarna heb je nog een overleg met je collega over het voorbereiden van de bijeenkomst van de raadswerkgroep die zich richt op de gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland. Ondertussen bespreken jullie hoe het ervoor staat met het verzamelen van de adviezen voor enkele regionale vergaderingen, waar de wethouders binnenkort aan deelnemen.

Intussen heb je een aantal telefoontjes beantwoord en mails weggewerkt. De dag is weer om voor je er erg in hebt. Voldaan ga je naar huis.

Je bent een ambitieuze adviseur met veerkracht en staat stevig in je schoenen

Adviezen uitbrengen over complexe vraagstukken gaat je gemakkelijk af. Daarbij heb je creatieve ideeën en sta je open voor die van anderen. Je schrikt er niet voor terugschrikt om juridische vraagstukken ook door een niet juridische bril te bekijken. Je kunt goed inspelen op onverwachte wendingen. Je kunt er ook goed tegen, dat je niet altijd toekomt aan de taken, die je zelf had ingepland. Je komt het best tot je recht als je onder tijdsdruk moet leveren. In een politieke/bestuurlijke omgeving voel jij je als een vis in het water.