Wat draag je naar een sollicitatiegesprek?

Yes! Je bent uitgenodigd om op gesprek te komen bij jouw nieuwe potentiële werkgever. Je wilt een goede eerste indruk achterlaten en je treft alle nodige voorbereidingen om dit waar te maken. Maar wat kun je het beste dragen naar een sollicitatiegesprek. De juiste kledingkeuze is de kers op de taart. Wij geven jou een aantal kleding tips voor het sollicitatiegesprek.

1.    Analyseer de bedrijfscultuur

Het verschilt per bedrijf of je formeel of juist casual gekleed moet gaan naar een interview. Bij grote en traditionele bedrijven is het gebruikelijk om zakelijk gekleed te gaan. Denk hierbij aan nette pakken, overhemden, leren schoenen, mooie hakken en jurken. Bij startups en in de creatieve sector komt vaker een casual dresscode voor. Gepaste sollicitatiekleding is dan bijvoorbeeld voor vrouwen een donkere jeans met blouse en voor mannen en donkere jeans met polo. Probeer te achterhalen welke dresscode wordt gehanteerd bij jouw potentiële werkgever. Heb je echt geen idee? Bel dan je potentiële werkgever op en vraag het simpelweg! Dit laat zien dat je graag je best doet om goed voorbereid te zijn op het gesprek.

2.    Draag iets waar je je prettig in voelt

Bij het uitzoeken van je outfit is het verstandig om meerdere setjes kleding te passen en te bekijken waar je je prettig in voelt. Een outfit kan er perfect uitzien, maar als je je er niet zelfverzekerd in voelt zal dit zichtbaar zijn tijdens het gesprek. Probeer dus zowel je outfit uit te kiezen op de bedrijfscultuur, maar probeer dicht bij jezelf te blijven en iets uit te kiezen waar je je comfortabel in voelt. Als je je goed voelt straal je dit uit. Zie je kleding als een middel om jouw zelfvertrouwen te versterken in het sollicitatiegesprek.

3.    Vraag om advies van familie of vrienden

Als je twijfelt tussen een aantal outfits voor je sollicitatiegesprek kun je natuurlijk altijd nog je familie of vrienden vragen om kleding tips. Mensen die jou kennen hebben er vaak een goed beeld bij of de outfit bij je past en het kan je helpen om een frisse blik op je outfit je laten schijnen als je het zelf even niet weet.

4.    Wees verzorgd

Los van of je kleding casual of zakelijk is, is het altijd belangrijk dat je sollicitatiekleding netjes is. Dus of je nu een overhemd, pak, hakken, jurk of spijkerbroek draagt zorg dat je er verzorgd uitziet. Zorg dat de kleding die je uitzoekt de goede maat is, dit is vaak extra belangrijk voor een pak en overhemd. Controleer of je kleding geen kreukels, huisdierharen en vlekken heeft en vermijd onthullende kleding. Zorg dat de interviewer de aandacht op jou wil vestigen en zich niet af kan laten leiden door teveel make-up of sieraden. Dus wees subtiel hiermee. Over het hebben van een baard zijn de meningen verdeeld. Tegenwoordig groeit het aantal mensen met baarden in de creatieve sectoren en startups, maar in de corporate omgeving wordt vaak gladgeschoren het meest gewaardeerd. Houd hier dus rekening mee.

Ga lekker aan de slag met het passen van outfits en bekijk waar je je zelfverzekerd in voelt! Hou de bovenstaande kledingtips in gedachten en dan is jouw outfit zo compleet.

Share
Hot off the press

Gerelateerde Blogs