Vaardigheden voor een succesvolle sales carrière

Dat verkopers over een vlotte babbel beschikken is één ding dat zeker is. Maar beheersing van gesprekstechnieken en communicatieve vaardigheden maakt je nog niet automatisch tot een topverkoper. We hebben de top 5 belangrijkste competenties op een rij gezet voor een succesvolle carrière in sales.

1)  Luisterend vermogen

Als topverkoper is het van groot belang om actief naar de ander te luisteren. Door goed te luisteren kun je gerichte vragen stellen over wat jou verteld wordt. Op deze manier kom je geïnteresseerd over en krijg je het meest volledige beeld van de persoon die tegenover je zit en van zijn/haar wensen.

2)  Resultaatgerichtheid

Een goede verkoper haalt energie uit het realiseren van de gestelde doelen. Een salesmedewerker is immers erg belangrijk voor de opbrengsten van het bedrijf en dus is het van groot belang dat degene op deze functie ervoor zorgt dat deze doelen behaald of zelfs overstegen worden.

3)  Empathisch vermogen

Als succesvolle verkoper is het belangrijk om je in te kunnen leven in de ander. Empathisch vermogen gaat dan ook hand in hand met aandachtig luisteren, want als je niet luistert naar de ander kun je je ook niet inleven in die persoon. Toch gaat het hebben van sterk empathisch vermogen nog een stapje verder. Inleven in de ander doe je namelijk niet alleen door verbale, maar ook non-verbale signalen op te pikken. Deze competentie is in sales van essentieel belang, omdat het helpt vast te stellen waar een klant of kandidaat behoefte aan heeft.

4)  Proactiviteit

Proactiviteit is van cruciaal belang voor een topverkoper. Als verkoper werk je in een omgeving die onderhevig is aan snelle verandering. Een goede salesmedewerker dient daarom te kunnen anticiperen op veranderingen in de omgeving en verantwoordelijkheid te nemen voor je acties.

5)  Persoonlijke ontwikkeling

Een succesvolle salesmedewerker is continu bezig met persoonlijke ontwikkeling. Dit houd in dat er activiteiten ondernomen worden voor verbreding van kennis of vaardigheden. Activiteiten voor persoonlijke ontwikkelingen in de salesbranche zijn bijvoorbeeld het meedoen aan verkooptraining, een opleiding sales volgen of sales cursus volgen. Om persoonlijke ontwikkeling te bewerkstelligen is gedrevenheid, zelfkennis en leergierigheid nodig.

Sales posities veranderen continu en er bestaan talloze competenties binnen de salesbranche. Nu ben je op de hoogte van de 5 belangrijkste salesvaardigheden. Dus ga eens bij jezelf na. Luister ik actief? Stel ik duidelijke doelen en streef ik deze na? Kan ik mij inleven in de ander? Kan ik snel anticiperen op verandering? En houd ik me graag bezig met persoonlijke ontwikkeling naast mijn loopbaan? Zo ja, dan ben je al goed op weg naar een succesvolle carrière in sales!

Share
Hot off the press

Gerelateerde Blogs