Recruitmentstrategie: Haalbaarheidsanalyse

Monday, August 12, 2019

Hoe haalbaar is de zoektocht naar de gewenste kandidaat? Hoeveel gaat het kosten om de ideale kandidaat te werven? Het antwoord hangt voor een groot deel af van hoe schaars een doelgroep is. Kortom, hoeveel mensen zijn er op zoek naar de vacature en hoeveel organisaties hebben vergelijkbare openstaande vacatures?

Om een inschatting te kunnen maken kun je het CBS raadplegen.

In dit bestand, kun je per beroep en sector zien hoeveel werkenden er in 2017 waren. Dat zijn niet de meest recente data, maar ze vormen een mooi startpunt.

Stel: Jibser gaat op zoek naar een nieuwe recruiter. Volgens de bovenstaande bron zijn er ongeveer 9000 recruiters in Nederland (in 2017). Uit onze data weten wij dat per beroep slechts 5% tot 25% actief op zoek is naar werk. Dat zou betekenen dat van die 9000 mensen er maximaal slechts 2.250 zijn in heel Nederland die potentieel op zoek zijn naar de vacature van recruiter bij Jibser.

Uit onze data blijkt dat de doelgroep in 2019 toch een stuk groter is, namelijk 16.750 personen. Maar ook blijkt dat slechts 11% actief op zoek is naar werk. Dat betekent potentieel dus 1.760 mensen, in plaats van de schatting van 2.250.

Concurrentie

Ga naar indeed.nl, monsterboard en LinkedIn. Zoek eens naar vacatures die lijken op die van jou. Hoeveel kom je er tegen? Met de zoekopdracht ‘recruiter’ kwam ik op indeed 1.368 vacatures tegen. Uit onze eigen data blijkt dat het er in feite 1.759 zijn, verspreid over alle vacaturebanken en ‘werken-bij-sites’ in Nederland, met de volgende spreiding over de provincies:

Wat dus uit de data blijkt, is dat voor iedere recruiter die nu een baan zoekt er ook een vacature beschikbaar is. Toch betekent dat niet dat het makkelijk zal gaan. Zoals uit onze data blijkt, zijn er grote verschillen in het aantal openstaande posities. Vooral Noord-Holland heeft een groot aantal openstaande vacatures. Dat betekent dus dat het in Haarlem extra lastig wordt om precies die ene recruiter te vinden die bij ons past. Kortom, de zoektocht zal niet gemakkelijk zijn. Verwacht in zo’n geval een langere doorlooptijd van de wervingscampagne en een lagere kwaliteit sollicitanten.

Nu is er nog een grote groep latent werkzoekenden: ruim 56%. Dat zijn kandidaten die niet actief zoeken, maar die wel een overstap overwegen, mits ze overtuigd worden van de meerwaarde van zo’n stap. Als het ons lukt om de propositie van Jibser goed te vertellen aan deze kandidaten, zijn wij in staat zijn om uit een veel grotere groep kandidaten te werven. Als wij de actief werkzoekenden combineren met de latent werkzoekenden, hebben we opeens een poel van 11.139 kandidaten. Dan heb je dus in één klap geen schaarste meer, tenminste als wij deze groep kunnen overtuigen van onze meerwaarde.

Meer weten over hoe Jibser kan helpen met het aantrekken van latent werkzoekenden?

Neem dan contact met ons op!