JIBSER: Transformatie naar een slimme, mensgericht en datagedreven werving en selectiebureau

Monday, August 12, 2019

Een smartorganisatie neemt afscheid van onderbuik-beslissingen en bepaalt de strategie op basis van cijfers en harde feiten.
In deze blog schrijft onze oprichter, Anne Troelstra, over de transformatie die Jibser heeft doorgemaakt.

Jibser is opgericht met als doel om recruitment te veranderen. Om recruitment beter te maken. Wij geloven dat de mens altijd centraal moet staan en dat wij dat kunnen doen door zo veel mogelijk werk te automatiseren. Door te automatiseren houden wij kostbare tijd over, tijd die geïnvesteerd kan worden in echt contact met mensen. Kortom: technologie gebruiken om recruiters in hun kracht te zetten.    

Het afgelopen jaar hebben wij een ware transformatie ondergaan. Door wekelijks tien tot twintig experimenten uit te voeren hebben wij onze dienstverlening steeds sterker gemaakt. Sommige experimenten liepen uit op niks, andere brachten een kleine verbetering. En er waren experimenten die een enorme impact hadden. Deze experimenten hebben ervoor gezorgd dat Jibser in staat is om veel meer kwaliteit te leveren. Hieronder schrijf ik over hoe Jibser is begonnen en over wat Jibser nu al is geworden.

De eerste fase van onze werkwijze is en was om door middel van semigestructureerde interviews de behoefte van de klant in kaart te brengen. Met deze informatie stelden wij het definitieve zoekprofiel op en kon het daadwerkelijke zoeken beginnen. De zoektocht was een combinatie van het plaatsen van vacatures en het actief benaderen van potentiële kandidaten.

De vacatures werden door middel van multi-postingsystemen op een aantal voorkeurskanalen geplaatst. Je kent ze wel: Jobbird, Indeed, Monsterboard, Nationale Vacaturebank, LinkedIn, etc. Met geluk kwamen daar dan een handjevol sollicitanten op binnen. Het actief benaderen betekende het sourcen van kandidaten binnen en buiten ons netwerk en met hulp van cv-databases. Met de kandidaten die solliciteerden en positief op ons reageerden, gingen wij in gesprek. Dat gesprek was dan de laatste fase van het zoeken, namelijk het selecteren. Zo’n gesprek moest snel gebeuren en ging vaak telefonisch, als de reisafstand te groot was. Hiermee behaalden wij succes, maar we merkten dat het niet genoeg was.    

Tegenwoordig is Jibser nog steeds mensgericht en nu ook datagedreven. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?


‘Mensgericht en datagedreven’ betekent dat wij onze passie voor het samenbrengen van mensen en organisaties altijd op de eerste plaats zetten. Om die passie zo goed mogelijk uit te voeren, gebruiken wij technologische innovaties en tools om processen te versnellen, en data om keuzes te maken. In ons proces ziet dat er ongeveer zo uit: in de eerste fase - waarin wij de klant goed leren kennen - gebruiken we nog steeds dezelfde semigestructureerde interviews. Daarnaast verzamelen en valideren wij data over de doelgroep die wij zoeken. Ook analyseren wij of de zoektocht haalbaar is. Dat betekent dat we data analyseren over de omvang van de doelgroep, de concurrentie en de employer branding van onze opdrachtgever. Alles wat invloed heeft op het succes van de zoektocht komt boven water. Daarna gaan wij pas echt aan de slag. Waar wij voorheen afhankelijk waren van de jobboards, hebben wij nu een bewezen en effectieve recruitment marketing funnel opgebouwd, die binnen een dag live staat en de eerste week al resultaat oplevert. Ook hier zijn data key, want hierdoor weten we precies waar onze doelgroep zich bevindt en hoe wij die moeten benaderen. Daarnaast draaien er dagelijks A/B-testen waarmee iedere campagne verder wordt geoptimaliseerd. Hierover zal ik later meer schrijven, want er komt nogal wat bij kijken. Het resultaat van zo’n marketingcampagne is dat niet alleen je employer branding enorm versterkt wordt - wat heel belangrijk is -, maar dat je ook daadwerkelijk geïnteresseerde en gemotiveerde sollicitanten binnenhaalt. Wij zijn zo goed geworden in het genereren van sollicitanten dat wij het met mankracht alleen niet aankonden, dus gebruiken wij nu assessments om een preselectie te maken. Deze assessments helpen niet alleen het volume van kandidaten weg te werken, maar ook met het objectief maken van de selectie.


Onze passie voor het samenbrengen van mensen en organisaties staat nog steeds centraal, dus na het assessment staat ons team klaar om de kandidaat te woord te staan. Daarna volgt een persoonlijk interview waarbij wij de diepte in gaan en we de fit vaststellen tussen werk, organisatie en kans. Tot het moment van plaatsing adviseren en begeleiden wij de kandidaat én de klant.

Het resultaat van mensgericht en datagedreven werken is dat wij nu veel sneller een betere selectie van kandidaten hebben en meer tijd hebben om iedereen de aandacht te geven die zij of hij verdient.

Volgende week meer over de diensten die wij aanbieden.