Hoe start je een effectief verkoopgesprek?

Iemand overhalen om iets te doen of te kopen. Dit lijkt misschien mooi, maar is een verkeerd doel om na te streven tijdens een verkoopgesprek. Al in de eerste seconden van contact beslist een potentiële klant of hij/zij verder met je wil praten. Dus is de opening van je verkooppraatje des te belangrijker. Maar hoe doe je dat nou, een effectief verkoopgesprek starten? Dat laten we jou in dit artikel zien!

1) Leg de focus op de potentiële klant

In het eerste contact is de potentiële klant vaak niet meteen geïnteresseerd in jou en jouw producten. Slinger de klant dus geen standaard sales-pitch om de oren, maar open het gesprek door op de klant te focussen.    

2) Stel vragen

Het stellen van vragen is een belangrijke communicatieve vaardigheid tijdens het verkoopgesprek. Vragen stellen wekt interesse en helpt je bij het verkrijgen van meer inzicht in de potentiële klant. Je zou bijvoorbeeld vragen kunnen stellen over de uitdagingen die de klant heeft. Mocht er nog niet zo meebewogen worden, kun je ook een aantal situatieschetsen vertellen en vragen of de klant zich in één van de situaties herkent.

3) Laat jouw inzicht zien

Een andere manier hoe je een effectief verkoopgesprek kunt starten is door jouw inzichten en expertise te delen. Door dit te doen ziet de potentiële klant dat je over kennis van zijn/haar branche beschikt. De klant is dan eerder geneigd om te gaan luisteren, omdat hij/zij hoopt waardevolle informatie van je te ontvangen. Je zou in het gesprek bijvoorbeeld een aantal opvallende trends binnen de markt kunnen delen, maar ga uiteraard niet te ver in het geven van onbetaalde adviezen.

4) Leer de doelen van je potentiële klant kennen

Vele verkoopstrategieën omvatten het inspelen op de pijnpunten van de klant. Dit is dan ook een goede verkooptechniek, maar wat hier nog aan toegevoegd zou moeten worden is het achterhalen van de doelen en ambities van de klant. Laat de klant zien dat je niet alleen kan helpen met het wegnemen van de pijnpunten, maar ook met het bereiken van de doelen en ambities. Hiermee heb je een nog sterker verhaal voor jouw product of dienstverlening.

5) Bereid je voor

Preparation is key. Lees je in over de potentiële klant en stel realistische doelen aan het verkoopgesprek. Des te beter je voorbereid bent op het gesprek des te zelfverzekerder je je voelt en dit komt jouw communicatieve vaardigheden ten goede.

Deze punten geven een goede basis voor het starten van een effectief verkoopgesprek. Natuurlijk komt het zelfs met deze tips nog weleens voor dat je een deal niet zal binnenhalen, maar deze componenten geven goede houvast voor jouw verkooppraatje. Dus pas de tips eens toe en kijk wat voor jouw het meest effectief is!

Share
Hot off the press

Gerelateerde Blogs