Hoe je je voorbereidt op de interviews: jouw complete gids voor succes

Gefeliciteerd! Je hebt je CV bijgewerkt, je sollicitatie ingediend, indruk gemaakt op de recruiter en nu ben je klaar voor een interview.

Sollicitatiegesprekken kunnen stressvol zijn als je niet comfortabel bent met het presenteren van jezelf. Je zou zelfs kunnen gaan twijfelen aan of je wel naar het interview wil gaan. Maar geloof het of niet, vaardigheid in interviews is iets dat je kunt leren.

Hier is een uitgebreide gids die ervoor zorgt dat je een meester in sollicitatiegesprekken wordt.

 • Maak een goede eerste indruk

In de eerste paar seconden van de kennismaking, zal een interviewer een oordeel vellen, dus is dat deze eerste indruk een positieve is. Een cruciaal onderdeel hiervan is kleding. Voor het interview dien je goed gekleed te zijn en ervoor te zorgen dat je een professioneel ogende outfit draagt.

Wanneer je de interviewer voor het eerst ontmoet, glimlach vol vertrouwen en schud de hand. Voorkom dat je te laat komt, want dit maakt niet alleen een slechte indruk, maar hiermee loop je ook het risico dat je nerveus overkomt.

 • Onderzoek de werkgever voor je sollicitatiegesprek

Onderzoek vóór het interview is erg belangrijk. Wanneer je het sollicitatiegesprek goed voorbereid kun je je vergaarde kennis van het vooronderzoek tonen in het interview en op deze manier een goede indruk maken op je toekomstige werkgever of recruiter.

Begin met het Googlen van de werkgever en bekijk de website, sociale media-profielen en andere online literatuur die beschikbaar is. Doel is om een degelijk beeld te krijgen van de bedrijfsdoelstellingen en om te ontdekken waar het bedrijf voor staat. Je doet dit niet alleen om de werkgever te bewijzen dat je kennis hebt over het bedrijf en serieus bent om je bij het bedrijf aan te sluiten, maar het helpt je ook bij het formuleren van vragen die je eventueel kunt stellen tijdens het interview.

 • Verkoop je vaardigheden en capaciteiten

Hoewel dit punt vanzelfsprekend lijkt is “het verkopen van jezelf” een taak die voor velen ongemakkelijk aan kan voelen. Vergeet niet dat het interview jouw kans is om aan te tonen waarom je de beste kandidaat bent voor de baan.

Recruiters zien een vacature als een probleem, een gat dat moet worden gevuld, dus dien jij jezelf te promoten als dé oplossing voor hun probleem.

Het is belangrijk dat je je cv en de functiebeschrijving van binnen en buiten kent. Gebruik deze documenten als leidraad door het interview en gebruik voorbeelden van je ervaring of opleiding die laten zien waarom je succesvol zou zijn in het werk.

Kies de voorbeelden die het beste aansluiten bij niet alleen de rol, maar ook bij het bedrijf en haar waarden.

 • Gebruik de STAR-methode om interview vragen te beantwoorden

Zodra je een beeld hebt gevormd bij de functie waarvoor je solliciteert is het belangrijk om je voor te bereiden op veelgestelde vragen die in het interview kunnen worden gesteld.

Telkens wanneer je verwijst naar één van jouw vaardigheden, dien je deze te verdedigen met een voorbeeld. Op deze manier bewijs je aan de interviewer dat jij de genoemde vaardigheden ook daadwerkelijk beheerst. Een populaire techniek om vaardigheden toe te lichten is de STAR-methode:

 • Situatie: geef wat context aan het verhaal dat je gaat vertellen, geef aan waar je was en waarom je daar was.
 • Taak: beschrijf het geen dat je deed en voor welke uitdagingen je stond tijdens deze uitvoering.
 • Actie: leg vervolgens uit welke acties je hebt ondernomen om de taak te voltooien en hoe je de uitdagingen hebt aangepakt waarmee je te maken kreeg.
 • Resultaten: tot slot, vertel wat de uitkomst was. Let hierbij op dat je antwoord het volgende moet bevatten: wat je vaardigheden zijn, wat je hebt bereikt en wat je hebt geleerd van de situatie.  

Houd deze methode in gedachten en bedenk enkele go-to-voorbeelden die je in het interview kunt gebruiken. Als je je onderzoek hebt gedaan, zou je deze voorbeelden specifieker kunnen aanpassen op de functie waarvoor je solliciteert.

 • Werk aan je lichaamstaal

Lichaamstaal zegt veel over hoe je overkomt in een gesprek. Zorg ervoor dat je weet hoe je jezelf presenteert en hoe je jouw lichaamstaal in je voordeel kunt laten werken.

Gebruik maken van je handen tijdens het praten kan zorgen voor verbeterde communicatie en het doet je verhaal energieker overkomen, maar pas op dat je niet doorslaat in je gebaren.

Vermijd onrustige bewegingen met je handen, zoals friemelen met je pen of sieraden. Hoewel dit kan gebeuren als je nerveus bent, wordt de interviewer mogelijk afgeleid door je bewegingen, dus probeer je handen rustig neer te leggen.

Je wilt er zelfverzekerd en professioneel uitzien, vermijd dus slungelig in je stoel hangen en probeer te glimlachen en oogcontact te maken met je interviewer.

 • Beheers je zenuwen

Als je de juiste voorbereiding op het sollicitatiegesprek hebt gedaan voel je je hopelijk niet al te nerveus. Ondanks goede voorbereiding kunnen interviews toch best stressvol zijn (vooral als het voor je droombaan is). Daarom is stap 6 “het beheersen van je zenuwen” een belangrijke om te leren.

Tijdens een interview dien je te streven naar een kalme en zelfverzekerde uitstraling. Als je je gestrest begint te voelen, neem dan subtiel een paar diepe ademhalingen.

Luister goed naar de interviewer zodat je geen vragen mist en focus op de antwoorden die je hebt voorbereid. Als je een relatie met je interviewer ontwikkelt, kan dit je ook helpen te ontspannen en je meer op je gemak te voelen.

Houd je rustig en probeer je angsten te rationaliseren. Vergeet niet dat je niet om een sollicitatiegesprek zou worden gevraagd als het bedrijf niet geïnteresseerd was in jou en jouw achtergrond. Beheers het tempo van het gesprek om jezelf de tijd te geven om duidelijk en rustig te antwoorden. Ook al ben je misschien nerveus, probeer haast te vermijden.


 • Bouw aan een relatie met je interviewer

Een van de meest succesvolle interviewtechnieken is het opbouwen van een verstandhouding met je interviewer.

Luister in de eerste plaats aandachtig naar wat de interviewer zegt. Door gebruik te maken van het jargon van de interviewer laat je niet alleen zien dat je aandachtig luistert, maar het laat je ook toe om scherp in te spelen op wat de interviewer zegt.

Wanneer je de sector en de nieuwste trends voor het interview hebt onderzocht, kun je meer diepgaande vragen over de branche of het bedrijf stellen. Maak in het interview zeker ook van de gelegenheid om vragen te stellen. Jouw vragen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op het bedrijf als geheel of op de functie.

Wees niet bang om je gevoel voor humor te tonen en je interesse in de interviewer. Je hoopt immers een nieuwe collega in het bedrijf te worden.

Door een verwantschap op te bouwen met je interviewer, kun je je kansen om gedenkwaardig te zijn vergroten. Probeer je interview om te zetten in meer een gesprek dan een strikt interview-stijl Q en A. Laat voordat je weggaat weten dat je het gesprek leuk vond en bedank de interviewer voor zijn/haar tijd.

 • Stel inzichtelijke vragen aan de interviewer

Het is belangrijk om voor het interview een aantal vragen voor te bereiden. Intelligente vragen stellen helpt je niet alleen om te beslissen of je geïnteresseerd bent in de functie, maar op deze manier kan de interview ook zien dat jij oprecht geïnteresseerd in de baan. Door vragen te stellen over het meten van toekomstig succes en door te vragen wat er van je wordt verwacht, laat je zien dat je vooruitstrevend denker bent en graag wil bijdragen aan het succes van het bedrijf.

 • Deel niet teveel

Natuurlijk deel je veel informatie over jezelf; het is tenslotte een interview. Maar pas op dat je geen onnodige informatie prijsgeeft. Als je het bijvoorbeeld moeilijk hebt op je werk of in je privé-leven, vermijd dit dan tijdens je sollicitatiegesprek. Het kan de potentiële werkgever brengen tot twijfel aan je inzet.

 • Notities maken

Er zijn een paar dingen die je altijd moet meenemen naar een sollicitatiegesprek: pen en papier om aantekeningen te maken. Dit is geen make or break, maar het kan helpen met overbrengen hoe serieus en enthousiast je bent over de functie.

Als je een notitieblok meeneemt, kunt je belangrijke informatie noteren, of eventuele vragen die je tijdens het interview bedenkt (of al eerder hebt bedacht) noteren. Zorg er echter voor dat je niet tijdens het interview door het notitieblok wordt afgeleid.

 • Beëindig je interview met een positieve noot

Ontdek wat de volgende stappen zijn en wanneer je kunt verwachten om terug te horen over de uitkomst van het interview. Als je al je spullen hebt ingepakt zorg dan dat je de interviewer bedankt voor de tijd die hij/zij genomen heeft door met jou af te spreken en laat weten dat je uitziet naar de uitslag. Sluit af met een handdruk en neem nog eens contact op met telefoontje of een e-mail en zorg ervoor dat je om feedback vraagt.

Als je de sollicitatievragen oefent, het vooronderzoek doet, je antwoorden bondig houdt en interessante gesprekken op gang brengt, is er geen reden waarom een sollicitatiegesprek geen prettige ervaring kan zijn.

Je kunt leren van elk interview waar je naar toe gaat - zelfs de mislukte pogingen. Blijf deze technieken oefenen en je kunt een meester worden in de sollicitatiegesprekken.

SUCCES!

Share
Hot off the press

Gerelateerde Blogs