Effectief omgaan met stress in sales

Stress - iedereen kent het wel. Stress kan een goede motivator zijn, maar het kan ook een negatieve werking hebben op jou en je werk. Het verkoop vak is zonder meer een van de meest stressvolle beroepen die er zijn. Verkopers staan onder hoge druk om targets te halen en er is veel competitie. Kortom, allemaal triggers voor stress. Dealen met stress is niet altijd gemakkelijk, maar toch kun je veel doen om werkstress te verlagen. Wij laten je zien hoe je effectief om kunt gaan met stress in sales.

1.     Accepteer falen

Wanneer je aan een taak begint wil je als verkoper niets liever dan deze met goed resultaat voltooien. Je wil de deal closen zonder al teveel verkoop stress te ervaren. Maar hoe hard je ook werkt, toch komt het vaak genoeg voor dat je de deal niet kunt closen. Je kunt dan blijven hangen in het falen of je kunt ervoor kiezen te accepteren dat falen nu eenmaal tot het sales vak behoort. Uiteraard is het belangrijk te evalueren wat je beter had kunnen doen om de deal toch te kunnen closen en toekomstige situaties beter aan te pakken, but don’t beat yourself up! Leg je neer bij het feit dat je acties niet tot het gewenste resultaat geleid hebben en je zult zien dat dit leidt tot minder werkstress.

2.     Stel prioriteiten

Om werkstress te voorkomen is het belangrijk om prioriteiten te kunnen stellen en je werklast te managen. Teveel werk tegelijkertijd aannemen zorgt voor stress op het werk en verlaagt je productiviteit. Zorg dus dat je goed aangeeft hoeveel werklast jij aankunt en neem niet meer werk aan dan je kan. Analyseer welke taken de grootste prioriteit hebben en werk zo je takenlijst af. Wanneer je op deze manier je werk inricht kun je stress verminderen.

3.     Neem genoeg pauze

Wanneer je gestrest bent wil je vaak niets liever dan zo snel mogelijk naar de eindfinish toe werken en ben je eerder geneigd door te werken zonder pauze. Maar één van de beste remedies tegen stress is het inlassen van pauze. Pauze nemen is namelijk nodig om met frisse energie en een nieuwe blik verder te kunnen werken en zo productief en efficiënt te werk te gaan. Pauzes zijn jouw oplaadmomenten! Gun jezelf dus, ook in extra drukke periodes, de rust om pauze te nemen. En neem “echt” pauze, zonder je bezig te houden met werk. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of doe een korte meditatieoefening en leg je telefoon even weg zodat je je hoofd even helemaal leeg maakt van zorgen en werkgedachten. Je pauzes hoeven niet lang te zijn, maar zorg dat je er een aantal per dag inlast naast je lunchpauze voor vermindering van werkstress.

4.     Plaats de stress in perspectief

Stress kan al in de meest simpele situaties naar boven komen. Het is een menselijk fenomeen dat we situaties vaak stressvoller maken dan dat ze daadwerkelijk zijn, maar je kunt effectief omgaan met stress zolang je het in perspectief plaatst. Wanneer je stress ervaart denk dan aan stressmomenten uit het verleden en vergelijk de ernst van de situatie waarin je je momenteel begeeft met de momenten van toen. Je zult zien dat je in het verleden al spannendere dingen hebt meegemaakt. Op deze manier kun je relativeren hoe realistisch de stress is en kun je op deze manier de stress makkelijker loslaten.  

5.     Leef gezond

Om stress op het werk te verminderen denk je misschien niet meteen aan gezond leven, maar hier ligt wel degelijk een belangrijke link. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt, heeft dit een positieve impact op je fysieke en mentale gesteldheid en dit werkt door in je productiviteit op werk. Wanneer je je energiek voelt ben je geneigd meer aan te kunnen en beter om te kunnen gaan met verkoopstress. Zorg dus voor een goede work-life balance, genoeg slaap en probeer gezond te eten en genoeg te bewegen. Natuurlijk heb je het als verkoper extreem druk en kan het lastig zijn om gezond te leven. Daardoor kan het soms lastig zijn een gezonde levensstijl in te passen. Probeer daarom ook tijdens je werk af er toe te rekken, te lopen, niet teveel frisdrank en koffie te drinken en zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt om gehydrateerd te blijven. Je zal zien dat je door een gezonde leefstijl je goed in je vel zit en dit jouw productiviteit verhoogd en werkstress verlaagt.

6.     Wees georganiseerd

Is jouw bureau altijd opgeruimd of één grote chaos? Het verschilt per persoon of de voorkeur ligt bij een opgeruimd bureau of een bureau waarop alles rondslingert. Als jouw bureau altijd een puinhoop is, is het verstandig te overwegen deze toch eens op te ruimen. Een opgeruimd bureau zorgt namelijk voor rust. Met een opgeruimde werkplek ben je gemakkelijk in staat alles terug te vinden en je raakt niet continu afgeleid van alle troepjes die je rond ziet slingeren. Zorg dus dat je documenten goed georganiseerd zijn zowel op je bureau als op je computer en gebruik een planning voor je taken die je nog moet afronden. Gebruik bijvoorbeeld verschillende mappen en bakjes als opbergsystemen en gooi de dingen die weg mogen ook meteen in de prullenbak. Door je werkplek als georganiseerd te houden neem je een groot deel van de onnodige werkstress weg.

Het ervaren van stress is menselijk, maar als je de competentie ontwikkelt om er goed mee om te gaan is dit een groot voordeel. Pas de bovenstaande tips toe en word een pro in het effectief omgaan met stress in je sales werk.

Share
Hot off the press

Gerelateerde Blogs