De STAR methode: dé go-to gesprekstechniek voor solliciteren

Wanneer je een sollicitatiegesprek ingaat wil je niet alleen zorgen dat je goed voorbereid bent, maar ook een verpletterende indruk achterlaten op jouw mogelijk toekomstige werkgever. Hoe presenteer je het beste jouw kwaliteiten in de relatief korte tijd dat een interview duurt? Gebruik de STAR methode!

Wat is de STAR methode?

De STAR methode is een gesprekstechniek die gebruikt wordt om op gestructureerde wijze competenties te presenteren. In een sollicitatiegesprek stelt de interviewer allerlei vragen om erachter te komen hoe jij handelt in bepaalde situaties. Jij kunt vervolgens door middel van de STAR methode een duidelijk voorbeeld presenteren hoe jij dat ene lastige probleem hebt opgelost of hoe jij een bepaald doel hebt bereikt. Op deze manier lever je ‘bewijs’ dat jij over de capaciteiten beschikt waarnaar de interviewer opzoek is.

STAR staat voor: situatie, taak, actie, resultaat.

Kijk mee naar een STAR methode voorbeeld. De interviewer kan bijvoorbeeld het volgende zeggen: “op jouw cv zag ik dat je resultaatgericht bent. Vertel eens over een situatie waaruit dit blijkt.”  Hieronder staat beschreven hoe jij dit gemakkelijk kunt toelichten.

Zoals je in het overzicht ziet, kun je de situatie aan de hand van een paar zinnen en op een gestructureerde wijze beschrijven.

STARR reflectie

De STAR methode wordt soms ook toegepast met nog een extra R (STARR), namelijk: reflectie. Hierbij evalueer je het resultaat van de desbetreffende situatie en jouw gedrag. Ben je tevreden met de manier waarop je de situatie hebt aangepakt? Wat ging er goed of fout? Wat zijn elementen die je anders zou doen, terugkijkend op de situatie? Dat zijn vragen die je jezelf kunt stellen tijdens deze evaluatie.

Laten we nog even teruggaan naar het voorbeeld de competentie resultaatgerichtheid en de situatie bij Snack bv. Reflectie in deze situatie zou dan bijvoorbeeld kunnen zijn: “Terugkijkend op deze situatie ben ik tevreden met mijn aanpak om samen met de klanten nieuwe producten te ontwikkelen. Dit heeft er namelijk voor gezorgd dat het bedrijf een snelle groei heeft doorgemaakt. Ik had mijn doel voor ogen om mijn verkooptarget te overstijgen en dat is gelukt, mijn target was namelijk om te zorgen voor een omzetstijging van 25% en ik heb een stijging van 40% gerealiseerd.”

Dus wil je je mogelijk toekomstige werkgever écht imponeren, gebruik dan de STARR methode in plaats van STAR methode.

Voorbereiding van het sollicitatiegesprek

Om een zo goed mogelijke indruk op jouw eventueel toekomstige werkgever achter te laten is het verstandig om de STAR(R) methode thuis alvast te oefenen alvorens je het gesprek in gaat. Op deze manier raak je gewend aan de gesprekstechniek en kun je je competenties tijdens het sollicitatiegesprek goed presenteren.

Zorg dat je van tevoren vaststelt welke van jouw competenties aansluiten op de functie waarop je solliciteert. Bedenk een aantal situaties bij de competenties, aan de hand van de STAR methode, die je kunt vertellen tijdens het sollicitatiegesprek. Op deze manier vertel je niet alleen dat je geschikt bent voor de functie, maar kun je dit ook heel duidelijk aanduiden aan de hand van voorbeelden. En dat is wat werkgevers willen zien!

Schroom niet en gebruik de STAR(R) methode om je kansen te vergroten bij het solliciteren. Wil je nog meer informatie over solliciteren? Lees hier een complete gids over hoe je je op je sollicitatiegesprek kunt voorbereiden.

Share
Hot off the press

Gerelateerde Blogs