5 tips voor het stellen en behalen van deadlines

Of je nou student, eigen baas of werknemer bent, deadlines heb je in overvloed. Wanneer een deadline nadert slaat al snel de paniek toe. Deze stress is niet alleen heel erg vervelend, maar komt ook jouw werk niet ten goede. In je hoofd ben je alleen nog maar bezig met: zal ik nog wel op tijd de deadline halen? En behaal ik wel het gewenste resultaat? Wij geven je 5 tips om jouw deadlines te stellen en op tijd te halen! Je leest het hier.

1.    Zorg dat de doelstelling SMART is:

SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Door SMART doelen te stellen ben je in de mogelijkheid om resultaatgericht te werk te gaan en zo je deadline te behalen.

De SMART methode biedt houvast voor het stellen van je doelen. Zie dit dus als een guideline voor het stellen van je deadlines.

2.    Schrijf je deadlines op:

Door het opschrijven van je deadlines maak je inzichtelijk wanneer je welke taak af moet hebben. Of je voorkeur nu uitgaat naar een papieren of digitale agenda, door het op te schrijven heb je meer overzicht dan wanneer je alles in je hoofd probeert bij te houden. Kies een plek van opschrijven die het beste bij jou past. Zorg dat je opgeschreven deadlines voor het grijpen liggen. Dus mochten de papieren en digitale agenda beide geen oplossing voor je bieden kun je bijvoorbeeld ook gaan voor een muur met post-its zodat je taken altijd zichtbaar voor je zijn.

3.    Maak een planning:

Bij stap 2 heb je je deadlines opgeschreven op een plek van je voorkeur. Nu is het van belang om een plan te maken om deze doelen te behalen. Soms kan de deadline nog mijlen ver lijken en voel je geen druk om te beginnen. Maar dan ineens is het zover en moet je extra hard aan de bak. De stress slaat toe, je twijfelt of je je werk wel afkrijgt en je productiviteit gaat achteruit. Maak een planning en zorg dat je tussentijds taken inplant die lijden naar jouw uiteindelijke deadline. Zo werk je resultaatgericht en maak je het proces niet alleen effectiever, maar krijg je ook meer motivatie. Plaats in de planning je deadline een aantal dagen eerder in dan de deadline daadwerkelijk is. Op deze manier bouw je tijd in voor onvoorziene problemen en heb je als de deadline nadert genoeg tijd over om “de puntjes op de i te zetten”.

4.    Spreek het uit:

Spreek jouw belangrijke deadline uit aan collega’s of vrienden en familie. Zo behoed je jezelf voor het blijven in je eigen wereld en maak je de deadline “echt” in plaats van “niet-bestaand”. Het geeft een stok achter de deur om nu echt te gaan starten met het werk en niet langer uit te stellen.

5.    Beloon jezelf

Gun jezelf een schouderklopje wanneer je de deadline hebt behaald. Het is een goede prestatie! Gun jezelf dus een verwenmomentje voor al je harde werk. Dit kun je op allerlei manieren doen bijvoorbeeld; door een lekker taartje te eten, een gadget of kledingstuk kopen wat je al een tijd lang wilde hebben, of een aflevering van je favoriete serie kijken. Maar stel je verwenmomentje vooral uit tot het moment dat de deadline is behaald. Op deze manier heb je iets om naar uit te kijken en zorgt de kleine beloning voor extra motivatie. Zo kun je je deadline feestelijk en positief afsluiten en weer vol goede moed starten aan de volgende deadline.

Onthoud dus om de SMART methode te gebruiken als guideline om doelen te stellen, in kaart te brengen wanneer je deadlines zijn en hier een realistische planning op te maken, betrek jouw directe omgeving met het feit dat er een belangrijke deadline voor je nadert en vergeet jezelf niet te belonen voor al je inspanningen! Laat je niet demotiveren door tegenslagen en geef die deadlines ervan langs!

Share
Hot off the press

Gerelateerde Blogs