5 must-have kwaliteiten van een top verkoopleider

Het aansturen van een eigen team van verkopers én de verantwoordelijkheid dragen voor de verkoop van producten en diensten. Dat is wat een verkoopleider doet. Uiteraard dien je als verkoopleider te beschikken over sales competenties zoals communicatieve vaardigheden, empathisch vermogen en doorzettingsvermogen. Maar deze competenties alleen zijn niet genoeg tot excelleren binnen het sales management vak. Dit zijn de 5 must-have kwaliteiten van een top verkoopleider.

1.    Begeleiding:

Het juist inzetten van de werknemers binnen het verkopersteam en de begeleiding bieden die ze nodig hebben, behoort tot het takenpakket van de sales manager. Analyseer de krachten van de verkoopmedewerkers, zet deze op de juiste manier in en bekijk op welke zwakten nog training nodig is. Wees als een coach voor je team. Zorg dat je open en sociaal naar de verkopers bent zodat ze bij eventuele problemen bij jou terecht kunnen. Leer je team kennen zodat jij het beste kunt achterhalen hoe jij jouw mensen kunt begeleiden.

2.    Verandering:

Verandering is iets waar veel mensen voor vrezen. Verandering kan namelijk onzekerheid met zich meebrengen. Toch is het erg belangrijk dat je als verkoopleider verandering kan toepassen. De sales industrie is een snel veranderende markt en als goede verkoopleider moet je kunnen anticiperen op veranderingen in de omgeving. Omarm de aanpassingen die nodig zijn om je salesteam beter te laten functioneren in plaats van verandering te negeren. Indien je veranderingen toepast waar nodig, zal dit vaak het verkoopsucces vergroten.

3.    Technisch onderlegd:

Digitale tools hebben binnen de sales industrie nog steeds groeiende relevantie. Een top verkoopleider is technisch onderlegd en is op de hoogte van nieuwe trends op technologisch gebied. Een goede sales manager is bekwaam te onderscheiden welke technische ontwikkelingen wel en niet toegepast moeten worden op de salesprocessen.

4.    Motivatie:

Een top verkoopleider is een motivator en weet zijn/haar team te inspireren. Geef het goede voorbeeld aan jouw verkopers door te laten zien wat je doet in plaats van alleen te vertellen. Wees actief betrokken bij je team en uit je waardering. Toon enthousiasme dit bevordert namelijk een positieve werksfeer onder de verkoopmedewerkers en een groei in motivatie.

5.    Strategisch ingesteld:

Om verkoopsucces te behalen op de lange termijn is het essentieel dat je als verkoopleider strategisch ingesteld bent. Natuurlijk is het belangrijk om focus te leggen op het behalen van sales targets, maar om echt verschil te maken zal je een stap verder moeten gaan. Dit betekent dat je als sales manager continu bezig moet zijn met het vinden van manieren om nieuwe technologieën toe te passen, sociale tools te gebruiken en verkoopprocessen te verbeteren. Op deze manier zal je in staat zijn om de gestelde doelen te kunnen overstijgen.

De 5 bovengenoemde kwaliteiten zijn essentiële punten voor het excelleren in het beroep als sales manager. Zit jij al op het juiste pad tot de top? Bekijk eens waar jij nog aanpassingen kunt maken in je werk om jezelf en je team naar een hoger level te tillen.

Share
Hot off the press

Gerelateerde Blogs